Według portalu Analiza Rynku wartość rynku słodyczy w Polsce w roku 2016 szacuje się na 13 mld PLN. Największy udział w rynku, bo aż 50% przypada na segment wyrobów czekoladowych. Kakao to główny składnik czekolady. Dodajemy go do ciast, lodów czy spożywamy w postaci płynnej. Produkt ten uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zanim sięgniemy po kakao ze sklepowej półki warto sprawdzić na czym polega jego fenomen, po czym poznać prawdziwe kakao i jaki szybki napój na śniadanie możemy z niego przygotować.
Kakao to nie tylko afrodyzjak – poznaj jego cenne właściwości
Prawdziwe kakao słynie ze swych niezwykłych właściwości. Jest bogate w witaminy, potas, fosfor, magnez, cynk, przeciwutleniacze. Dieta bogata w kakao pozytywnie wpływa na układ krwionośny, wzmacniając ściany naczyń, to super lekarstwo profilaktyczne na nadciśnienie. Naukowcy z Institute of Food Science and Technology and Nutrition (ICTAN), w opublikowanym na łamach magazynu „Molecular Nutrition & Food Research Journal”, wykazali, że kakao zapobiega rakowi jelita grubego oraz zatrzymuje rozwijającą się już chorobę nowotworową. Kakao, dzięki zawartości teobrominy i kofeiny poprawia samopoczucie i koncentrację. Masło kakaowe ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i jest szczególnie polecane dla skóry suchej i zmęczonej.
Po czym poznać prawdziwe kakao
W supermarketach ciężko znaleźć produkty najwyższej jakości. Wystrzegaj się produktów które w swoim składzie zawierają „śladowe ilości” cukru, soi, mleka, glutenu, aromatów a nawet i soli . Prawdziwe kakao poznasz po kolorze – im ciemniejsza barwa tym produkt jest bardziej wartościowy. Jaśniejsza oznacza, że proszek jest rozrzedzany dodatkowymi produktami w swoim składzie. Nie wierz reklamom – popularne kakaa dla dzieci z króliczkiem na opakowaniu to pokaźne źródło cukru – dziecko na pewno jak dostanie je na kolacje nie pójdzie po nim spać.
Kakao – przepisy na pożywne, zdrowe i szybkie śniadanie
Belgijska czekolada na gorąco
Składniki
- Van Houten Passion 33% czekolada deserowa do picia na gorąco 750g
- Mleko 2-3%
Przygotowanie
Podgrzej 180 ml mleka (najlepiej o zawartości 2-3% tłuszczu) do temp. 80-90°C . Następnie dodaj 35-40g czekolady Van Houten Passion i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Po chwili czekolada powinna nabrać ciemnego koloru oraz gęstości. Dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub posypać Callebaut Crispearls chrupiącymi karmelowymi kuleczki z solą.
Poranny koktajl energetyzujący z bananem i kakao
Składniki
- 1 banan
- 150 ml zimnego mleka
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
Banana wyciągnąć z lodówki i pokroić na części. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do szklanki i od razu wypić.
Smacznego!
3 thoughts on “Prawdziwe kakao – poznaj jego właściwości, sprawdź gdzie kupić i co z niego przyrządzić”