Gastronomia

Garnek żeliwny – co można w nim ugotować?  Zapytaliśmy o to ekspertów z firmy Gerlach

• Zakładki: 83


Garnki żeliwne są jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych narzędzi kuchennych. Są trwałe i odporne na uszkodzenia. Możesz ugotować w ich dosłownie wszystko. Szczególnie sprawdzają się w przypadku potraw wymagających długiego gotowania lub duszenia, takich jak gulasze, zupy i wszelkie potrawy jednogarnkowe. Garnki żeliwne są również doskonałym narzędziem do smażenia mięsa lub warzyw, a także pieczenia chleba, ciast, ciastek i innych deserów. 

Garnki Gerlach z żeliwa to prawdziwa klasyka, która nie tylko nie traci na popularności, ale wręcz zyskuje. Unowocześnione naczynia, wykonane z połączenia węgla oraz żelaza, mogą być wykorzystywane zarówno na kuchence gazowej, w piekarniku, jak i na kuchence elektrycznej oraz płycie indukcyjnej. Żeliwne kociołki to ulubione naczynia wszystkich biwakowiczów, którzy uwielbiają raczyć się daniami przyrządzanymi na ogniu.

Jak wykorzystać garnek żeliwny do przygotowania potraw na różne okazje?

Garnki żeliwne są idealnym narzędziem do przygotowywania potraw na różne okazje. Największą ich zaletą, szczególnie w przypadku wersji emaliowanych, jest uniwersalność. Ze względu na odporność na wysokie temperatury pozwalają na:

  • gotowanie zup, dań jednogarnkowych;
  • smażenie mięsa, ryb, warzyw,
  • pieczenia chleba, ciasta, pizzy i innych wyrobów piekarniczych, mięsa;
  • grillowania mięsa, ryb i warzyw;
  • duszenia przetworów, gulaszu.

Jak konserwować i pielęgnować swój garnek żeliwny?

Żeliwne garnki Gerlach, choć są bardzo trwałe, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by przez długie lata zachować swój wygląd i funkcjonalność. Po każdym użyciu należy umyć naczynia ciepłą wodą z mydłem lub detergentem, a następnie dokładnie osuszyć, aby uniknąć powstawania rdzy. Po umyciu warto na krótko podgrzać garnek na małym ogniu, aby usunąć wilgoć i zapobiec powstawaniu plam. Warto również regularnie smarować garnki żeliwne oliwą lub olejem roślinnym, aby utrzymać ich gładką powierzchnię i zapobiec korozji.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
58 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *