Produkty i usługi

Jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową? Odpowiadają eksperci z firmy Gerlach

• Zakładki: 82


Kuchenka gazowa to nadal bardzo popularne urządzenie do przygotowywania posiłków, które zdaniem wielu profesjonalnych kucharzy dużo lepiej niż np. modna kuchnia indukcyjna, pozwala na kontrolę temperatury potrawy. Aby uzyskać optymalne rezultaty, trzeba wybrać odpowiednie zestawy garnków. Dowiedz się, na co zwrócić wagę. 

Jak wybrać odpowiednie garnki do kuchenki gazowej?

Przede wszystkim upewnij się, że dno garnka jest płaskie i równe. Powinno być wykonane z materiału, który jest odporny na wysokie temperatury i dobrze przewodzi ciepło. Zadbaj o to, by dno być dostosowane do rozmiaru palników kuchenki gazowej. Szukaj zestawów garnków, które są wykonane z materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Naczynia powinny mieć antypoślizgową powierzchnię i ergonomiczne uchwyty. Ważne jest również, aby upewnić się, że garnki są odporne na korozję i łatwe w czyszczeniu. Najlepiej postawić na garnki wykonane z miedzi, aluminium, stali nierdzewnej lub żeliwne, ponieważ są odporne na wysokie temperatury i równomierne rozprowadzają ciepło po dnie i ściankach.  Dobrym wyborem będą także zestawy garnków ze szkła żaroodpornego. Materiał ten pozwala na kontrolę gotowanych potraw i nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Jeśli korzystasz ze zmywarki, będziesz musiał usunąć z listy zainteresowania garnki miedziane. Nadają się wyłącznie do ręcznego mycia i wymagają regularnej pielęgnacji. 

Kwestia przechowywania żywności

W tradycyjnym polskim domu garnki nie służą wyłącznie do przygotowywania potraw, ale i do przechowywania żywności. Jako że większość zestawów garnków dostępnych na rynku tak naprawdę może być wykorzystywana na kuchence gazowej, radząc sobie lepiej lub gorzej, warto szukać modeli, która pozwolą na bezpieczne przechowywanie żywności. Komplety garnków Gerlach ze stali nierdzewnej 18/10 mogą być używane zarówno w piekarniku, jak i lodówce oraz zamrażalce.  Wykazują wysoką odporność na korozję, więc żywność nie ulegnie zepsuciu.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
68 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *