Różne

Jaką etykieciarkę wybrać dla przemysłu spożywczego?

• Zakładki: 142


Tworząc dany produkt, dbamy o każdy jego szczegół. Ściśle wyselekcjonowane składniki, proces produkcyjny doprowadzony do perfekcji, a następnie opakowanie, które bezpiecznie przechowa nasz produkt i przyciągnie spojrzenia klientów. Ważne żeby poza tymi elementami, zadbać także o trwałą etykietę – to źródło informacji o naszym produkcie. Dlatego etykieta powinna być wyraźna, odpowiedniej wielkości i trwała – tak by nie sprawiała problemów ze skanowaniem. Wiesz, że większość konsumentów rezygnuje z zakupu danego produktu gdy wystąpią komplikacje ze sczytaniem kodu podczas kasowania? Zminimalizuj to ryzyko, wybierając najlepszą drukarkę do etykiet. 

Etykieciarka – czym jest to urządzenie i gdzie znajduje zastosowanie?

Każdy produkt dopuszczony do sprzedaży musi mieć na opakowaniu kod kreskowy. Do drukowania etykiet z kodek kreskowym służą etykieciarki – poręczne i mobilne urządzenia. Drukarka do etykiet przystosowana jest do hurtowego drukowania samoprzylepnych etykiet i bezpośredniego umieszczania ich na opakowaniu produktu. Nowoczesne drukarki do etykiet umożliwiają zaprojektowanie i stworzenie etykiety, na której znajdzie się nie tylko kod kreskowy, ale także EAN, czy nazwa produktu. Drukarki do etykiet różnią się od siebie technologią druku – dostępne są drukarki termotransferowe i termiczne. Który rodzaj drukarek najlepiej sprawdzi się w przemyśle spożywczym? 

Wybór drukarki do etykiet – na co zwrócić uwagę? 

Zanim wybierzesz drukarkę do etykiet, przeanalizuj, na jakich cechach urządzenia najbardziej Ci zależy. Drukarki termotransferowe wykorzystują podczas swojego działania naklejkę oraz taśmę barwiącą. Taka drukarka do etykiet umożliwia wykonywanie kolorowych etykiet. Należy jednak wziąć pod uwagę, że taka metoda zwiększa koszt drukowania etykiet. Drugim rodzajem etykieciarek są drukarki termiczne. Jest do bardzo ekonomiczna metoda drukowania, polegająca na zaczernianiu specjalnej taśmy przez działanie wysokiej temperatury. Wadą drukarek termicznych jest niska trwałość wykonanych etykiet – szczególnie na wilgoć i działanie promieni UV. Zatem drukarki do etykiet termo świetnie sprawdzą się w przypadku suchych produktów spożywczych, które nie wymagają przechowywania w chłodniach czy zamrażarkach. 

Jeżeli już zdecydujesz czy w przypadku Twojej firmy lepszym wyborem będzie etykieciarka termotransferowa, czy termiczna, to koniecznie zwróć uwagę na inne cechy. Istotnym parametrem jest maksymalna szerokość taśmy, jaką możesz zadrukować. Bardzo ważna jest też możliwość podłączenia drukarki do komputera. Wówczas można skorzystać z oprogramowania do tworzenia etykiet, co znacznie ułatwia pracę.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
156 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *